Adventi rétes
- kb. 35 perc
- 180 °C
- 160 °C
- 20 perc
Hozzávalók Hozzávalók 1 rúd réteshez:
- 1 cs. Tante Fanny friss édes linzertészta 300 g
- 200 ml tej
- 100 g cukor
- 2 ek méz
- 1 cs vaníliáscukor
- 300 g mogyoró őrölve
- 100 g aszalt füge kockákra vágva
- Fél citrom héja reszelve
- 1 tk fahéj őrölve
- 1 tk szegfűszeg őrölve
- 150 g zsemlemorzsa
- Kevés vaj
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 180° C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A tejet cukorral, a mézzel és a vaníliáscukorral rövid ideig melegítsük. A mogyorót, fügét, reszelt citromhéjat vagy rumot, őrölt fahéjat, őrölt szegfűszeget keverjük össze. Esetleg még egy kevés tejet keverjünk hozzá.
-
Lépés 3
A zsemlemorzsát vajon pirítsuk meg, majd hagyjuk kihűlni.
-
Lépés 4
A friss linzer tésztát tekerjük ki a sütőpapírral együtt, a zsemlemorzsát és a tölteléket kenjük szét a tészta 2/3-ra.
-
Lépés 5
A rétest tekerjük fel a sütőpapír segítségével. A rétest olvasztott vajjal kenjük meg.
-
Lépés 6
Előmelegített sütőben középső sínen 180 °C-on kb. 35 percig süssük.
Tegyük különlegessé Adventi rétesét ízesített tejszínhabbal! Mielőtt felverjük, az enyhén cukrozott tejszínt ízesítsük 2 evőkanál diólikörrel.