Alma pongyolában áfonyalekvárral
- 15 perc
- 200 °C
- 180 °C
- kb. 20 - 25 perc
Hozzávalók Hozzávalók 6 db-hoz:
- 1 cs. Tante Fanny friss leveles tészta 270 g
- 3 kisebb alma félbe vágva, hámozva
- 6 tk áfonyalekvár
- 2 ek finom kristálycukor
- Késhegynyi fahéj őrölve
- 1 citrom leve
- 1 tojás a kenéshez
- 1/2 csomag vaníliáscukor
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/ felső sütéses fokozaton 200°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
Az almákat hámozzuk meg, a magházát távolítsuk el. Keresztben vágjuk félbe, és citromlével locsoljuk meg, hogy ne barnuljon be. A kristálycukrot keverjük el a fahéjjal és a vaníliáscukorral.
-
Lépés 3
A Tante Fanny friss leveles tésztát tekerjük ki a sütőpapírral együtt, és vágjuk kb. 12 x 12 cm-es négyzetekre. (Vigyázzunk, hogy csak a tésztát vágjuk, a sütőpapírt ne!) A tészta közepén helyezzük el a félbe vágott almákat, szórjuk meg a fahéjas cukorral, és töltsük lekvárral.
-
Lépés 4
A tészta széleit kenjük meg tojással, és a maradék tésztából formázzunk kis négyzeteket.
-
Lépés 5
A négy sarkot hajtsuk fel a közepére, és díszként tegyünk a tetejére egy-egy kisebb négyzetet.
-
Lépés 6
Az egészet kenjük meg ismét tojással, és tegyük az előmelegített sütő középső sínére. 15 perc alatt süssük aranybarnára.
Áfonyalekvár helyett használhatunk más lekvárt is, ami savanykásabb és nem túl édes.