Almás rózsák
- 15 - 20 perc
- 200 °C
- 180 °C
- kb. 30 perc
Hozzávalók Hozzávalók 20 x 30 cm méretű sütőformához:
- 1 cs. Tante Fanny friss vajas élesztős leveles tészta 400 g
- 50 g vaj felolvasztva
- 100 g mazsola
- 2 ek rum
- 4 db savanykás alma (pl. jonagold, idared) meghámozva, kimagozva, felkockázva
- 2 ek citromlé
- 4 ek kristálycukor
- 5 ek sárgabarack lekvár
- vaj a forma kenéséhez
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/ felső sütéses fokozaton 200°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A mazsolát áztassuk rumba, néhány percig hagyjuk állni.
-
Lépés 3
A felkockázott almát locsoljuk meg citromlével, majd keverjük össze rummal, mazsolával és 3 evőkanál kristálycukorral.
-
Lépés 4
Egy kb. 20 x 30 cm méretű sütőformát kenjünk ki vajjal.
-
Lépés 5
A friss élesztős leveles tésztát sütőpapírral együtt tekerjük ki. A tésztát kenjük meg olvasztott vajjal.
-
Lépés 6
Az almás keveréket vigyük fel a tésztára, majd szorosan tekerjük fel. A tésztatekercset vágjuk 2 cm széles szeletekre (csigákra).
-
Lépés 7
A csigákat helyezzük a vajjal kikent sütőformába, a maradék vajjal kenjük meg, és 1 evőkanál kristálycukorral szórjuk meg.
-
Lépés 8
A süteményt előmelegített sütőben kb. 15 - 20 percig süssük.
-
Lépés 9
A baracklekvárt keverjük simára, és kicsit melegítsük fel, és ezzel kenjük át a még forró süteményt.
Nem mindenki szereti a mazsolát. Helyettesíthetjük más szárított gyümölccsel, pl. apróra vágott aszalt sárgabarackkal.