Bajor zsemle
A bajor zsemle (németül Laugenbrötchen, vagyis lúgos zsemle) attól különleges, hogy a tésztát sütés előtt forró, lúgos (szódabikarbónás) vízbe dobják, így kapja a jellegzetes fényes, gesztenyebarna színét a kívül ropogós, belül omlós zsemle.
- 15-20 perc
- 190°C
- 170°C
- kb. 15 perc
Hozzávalók 8 zsemléhez:
- 1 cs. Tante Fanny friss pizzatészta 400 g
- 2 cs. szódabikarbóna (14 g)
- magvak vagy nagy szemű tengeri só a szóráshoz
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 190°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A két csomag szódabikarbónát 1 liter vízbe öntjük, felforraljuk, és forrástól számított 5 percig főzzük. A tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük és 8 egyforma téglalapra vágjuk.
-
Lépés 3
A téglalapokat golyókká formázzuk, majd a lúgos vízbe tesszük őket 1 percre.
-
Lépés 4
A golyókat egy szűrőkanállal kimerjük és egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Ollóval keresztet vágunk a tetejére, és megszórjuk magokkal vagy sóval.
-
Lépés 5
A zsemléket a sütő középső sínén 15-20 perc alatt fényes gesztenyebarnára sütjük. Melegen vagy kihűlve fogyasztjuk.