Baklava – török finomság
- 30 - 35 perc
- 170 °C
- 150 °C
- kb. 20 perc
Hozzávalók Hozzávalók 1 kb. 30 x 30 cm-es sütőformához:
- 3 cs. Tante Fanny friss nyújtott rétestészta 200 g
- 200 g mandula finomra darálva
- 100 g dió finomra darálva
- 1/2 tk fahéj őrölve
- 1 citrom leve
- 200 g vaj olvasztva
A sziruphoz:
- 350 g cukor
- 1/4 l víz
- 80 g méz
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 170° C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
Egy négyzet alakú sütőformát alaposan kenjünk ki vajjal, majd helyezzünk bele 8 tésztalapot. A tésztalapokat lazán helyezzük egymásra, közéjük locsoljunk olvasztott vajat.
-
Lépés 3
A mandulát, diót és fahéjat keverjük össze, és egyenletesen szórjuk a tésztára.
-
Lépés 4
A maradék 8 tésztalapot locsoljuk meg vajjal, helyezzük a töltelékre, és éles késsel vágjuk kb. 5 x 5 cm-es darabokra. A felületét vajjal kenjük meg.
-
Lépés 5
Közben a cukrot a mézzel vízben és a citromlével főzzük fel, egy világos színű szirupot kapunk.
-
Lépés 6
Előmelegített sütőben középső sínen kb. 10 percig süssük a süteményt, majd öntsük rá az elkészített szirupot és további 20 - 25 perc alatt süssük készre.
Csak másnap tálaljuk: ismét vágjuk négyszögekre, kókuszreszelékkel vagy aprított pisztáciával megszórva kínáljuk.