Bécsi almás rétes
Ő az osztrák süteménykonyha klasszikusa, ami mi magyarok is úgy szeretünk – a bécsi almás rétes. Gyorsan elkészíthető, finom almát és vajas morzsát tartalmaz, ropogós leveles tésztával borítva. Természetesen eláruljuk neked, hogyan készítheted el otthon egyszerűen a hagyományos almásrétes receptünket.
- kb 30 perc
- 200 °C
- 180 °C
- kb 30 perc
Hozzávalók 1 réteshez:
- 1 cs. Tante Fanny friss tönkölyös leveles tészta 270 g
- 450 g alma vékony szeletekre vágva
- 1/2 citrom leve
- 100 g zsemlemorzsa
- 50 g vaj
- 50 g rumos mazsola
- 1 tk fahéj őrölve
- 100 g cukor
- 1 felvert tojás a kenéshez
- kevés porcukor a szóráshoz
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 200° C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
Az almát mossuk meg, távolítsuk el a magházát, vékony szeletekre vágjuk, és meglocsoljuk citromlével. A zsemlemorzsát vajon világosra pirítjuk. Összekeverjük az almadarabokat a rumos mazsolával, a fahéjjal és a cukorral.
-
Lépés 3
A tésztát a sütőpapírral együtt egy tepsire kitekerjük, megszórjuk a vajas morzsával, majd a tészta közepén az almás tölteléket egyenletesen eloszlatjuk.
-
Lépés 4
A tészta széleit megkenjük a felvert tojással, alulról feltekerjük, hogy rétes formát kapjunk. A széleket kicsit megnyomkodjuk és a tésztát villával néhányszor megszurkáljuk, majd a rétest ismét bekenjük a felvert tojással.
-
Lépés 5
A rétest előmelegített sütőben az alsós sínen kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
-
Lépés 6
Ha megsült, porcukorral megszórjuk, és langyosan tálaljuk.
Elkészíthetjük a rétest reszelt almával is, viszont ebben az esetben a levét kicsit nyomkodjuk ki, hogy ne áztassa el a rétestésztánkat.