Citromtorta
- kb. 20 perc
- 200 °C
- 180 °C
- kb. 20 perc (+ kb. 3 óra)
Hozzávalók Hozzávalók 1 formához (Ø 24 - 28 cm):
- 1 cs. Tante Fanny friss édes linzertészta 300 g
- 2 db citrom
- 4 lap zselatin
- 3 szál citromfű
- 500 g natúrjoghurt
- 30 g porcukor
- 100 g tejszín
- 200 g cukor
- 200 ml víz
- Kevés vaj a forma kenéséhez
- szárított hüvelyesek (lencse vagy bab) a vakon sütéshez
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/ felső sütéses fokozaton 200°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A tortaformát vajazzuk ki, és a tésztát tegyük a formába. A kilógó tésztaszéleket hajtsuk vissza, ezzel erősítve a peremet.
-
Lépés 3
A sütőpapírt vágjuk a torta méretének megfelelőre, tegyük a tésztára és töltsük meg lencsével vagy babbal, és kb. 20 percig süssük vakon. Vegyük ki a sütőből, a lencsét távolítsuk el a sütőpapírral együtt, és a linzertésztát hagyjuk hűlni.
-
Lépés 4
A zselatint áztassuk be, az egyik citrom héját reszeljük le, a levét facsarjuk ki. 4 ek. joghurtot melegítsünk fel egy lábasban, ebben oldjuk fel a kinyomkodott zselatint.
-
Lépés 5
A maradék joghurtot, 30 g porcukrot, citromlevet és a reszelt citromhéjat keverjük össze. A tejszínt verjük fel kemény habbá, és keverjük a masszához. A krémet töltsük a tortába és 3 órán át hűtsük.
-
Lépés 6
A másik citromot vágjuk szeletekre. 200 ml vizet 200 g cukorral főzzünk fel, és a citromszeleteket kb. 5 percig főzzük. A szeleteket csepegtessük le, és tegyük a tortára. Citromfűvel díszítve tálaljuk.
Ezt a receptet citrom helyett limettával is kipróbálhatjuk.