Citrusfélék fűszeres szirupban
Egyszerű, de mégis rendkívüli desszertet keresel az ünnepi asztalra? Különleges aromájú, vegán és dekoratív: citrusfélék fűszeres szirupban. Dobd fel leveles tészta csillagokkal!
- kb. 10-15 perc
- 200°C
- 180°C
- kb. 30 perc
Hozzávalók 4 személyre:
Citrusfélék fűszeres szirupban:
- 250 ml narancslé
- 50 g cukor
- 1 vaníliarúd belseje
- 2 csillagánizs
- 5 szegfűszeg
- 1 fahéjrúd
- 2 ek. kukoricakeményítő
- kevés Grand Marnier Likőr vagy kevés hideg víz
- 1 narancs meghámozva, feldarabolva
- 2 mandarin meghámozva, feldarabolva
- 1 vörös grapefruit vagy vérnarancs meghámozva, feldarabolva
- 1 fehér grapefruit meghámozva, feldarabolva
- opcionálisan: 4 gombóc fagylalt vagy sorbet (pl. vanília vagy citrom)
Leveles tészta csillagok vaníliás cukorral:
- 1 cs. Tante Fanny friss leveles tészta 270 g
- 50 g vaníliás cukor
Elkészítés
-
Lépés 1
A narancslevelet a cukorral, a vaníliarúd belsejével és a vaníliarúddal, a csillagánizzsal, a szegfűszeggel és a fahéjrúddal egy serpenyőben felforraljuk. A keményítőt egy kevés Grand Marnier likőrrel vagy vízzel simára keverjük, majd a forrásban lévő lébe öntjük, és 2 percig kevergetve sűrítjük. Ha kész, levesszük az edényt a tűzről.
-
Lépés 2
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 200°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 3
A tésztát a sütőpapírral együtt egy tepsire kitekerjük és megszórjuk a vaníliás cukorral.
-
Lépés 4
Tésztaszaggatóval különböző méretű csillagokat vágunk ki a tésztából, majd előmelegített sütőben a sütő középső sínén 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
-
Lépés 5
A fűszereket kivesszük a főzetből, majd átszűrjük a levelet. Az alaplevet összekeverjük a citrusdarabokkal, és 4 desszertes kehelybe/pohárba öntjük.
-
Lépés 6
Ízlés szerint tegyünk 1-1 gombóc vaníliafagylaltot vagy citromsorbet-t a pohárba és díszítsük a leveles tészta csillagokkal.