Créme Brulée
A francia konyha egyik legismertebb finomsága a crème brulée. De kóstoltad már ezt a finom desszertet leveles tésztában? A Crème brulée leveles tésztában receptünkkel biztos a siker!
- kb. 60 perc
- 200°C
- 180°C
- kb. 30 perc
Hozzávalók:
- 1 cs. Tante Fanny friss leveles tészta 300 g
- 250 ml tej
- 75 g cukor
- 1 vaníliarúd belseje
- 6 tojássárgája (L méret)
- 350 ml krémtejszín/tejszínhab
- 3 ek. barna cukor a karamellizáláshoz
- friss piros bogyós gyümölcs és menta a díszítéshez
- kerámia sütőgyöngy (helyettesíthető szárazbabbal vagy rizzsel) az elősütéshez
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 200°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
4-6 tartelette formát (ø 10-14 cm) kivajazunk.
-
Lépés 3
A tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük, és a tartelette formák méretétől függően 4-6 kört linzer kiszúróval vagy egy tálkával kivágunk belőle. Kibéleljük a tartelette formákat a tésztával, majd villával többször megszurkáljuk.
-
Lépés 4
A sütőpapírt 4-6 darabra vágjuk, és a tésztára helyezzük. Vakon sütéshez kerámia sütőgyöngyöt szórunk rá, majd az előmelegített sütő legalsó rácsán elősütjük kb. 20 perc alatt.
-
Lépés 5
A sütő hőfokát visszavesszük 120 °C-ra.
-
Lépés 6
A tejet, a cukrot, a vaníliapépet és a vaníliarudat összeforraljuk. Az edényt levesszük a tűzről. Elkeverjük a tojássárgáját a tejszínhabbal/tejszínnel, majd hozzákeverjük a forró masszához.
-
Lépés 7
Kivesszük belőle a vaníliarudat, majd a masszát a formákba öntjük. Újra a sütőbe tesszük kb. 30-40 percre, míg a krém közepe is megszilárdul.
-
Lépés 8
A tartelette-eket legalább 3 órán át a hűtőben hagyjuk megdermedni.
-
Lépés 9
Tálalás előtt megszórjuk a krém tetejét barna cukorral, és karamellizáló pisztollyal karamellizáljuk.
-
Lépés 10
Friss bogyós gyümölccsel és mentával díszítve tálaljuk.
Ha nincs kéznél karamellizáló pisztoly, akkor egy a tűzhely fölött felhevített evőkanál aljával is karamellizálhatjuk a cukrot.