Darázscsípés
2 réteg nem túl édes, könnyű Tante Fanny friss kelt tészta; 1 réteg levegős, habos vaníliakrém, valamint egy réteg dúsan mandulás mézes ropogós karamell. A nagybetűs német desszert sütemény ismertetőjegyei. Ez a Darázscsípés, az a ‘Bienentisch’.
- kb. 20 perc
- 170°C
- 160°C
- kb. 35 perc
Hozzávalók:
- 1 cs. Tante Fanny friss kelt tészta vajjal 500 g
- 100 g ribizlilekvár a bevonáshoz
A mandulás karamellhez:
- 30 g kristálycukor
- 100 g szeletelt mandula
- 1 tojásfehérje
A töltelékhez:
- 1 cs. vaníliás pudingpor
- 3 lap zselatin
- 250 ml krémtejszín/tejszínhab felverve
- 1/4 l tej
- 60 g porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 170°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük, majd a tésztát széltében félbevágjuk.
-
Lépés 3
Keverjük össze a kristálycukrot, a mandulaszeleteket és a tojásfehérjét. Vigyük fel a tészta egyik felére.
-
Lépés 4
Mindkét tésztalapot 170 °C-on kb. 20 percig sütjük, amíg aranybarnára sülnek. Ezután kivesszük őket a sütőből és hagyjuk kihűlni.
-
Lépés 5
A pudingos töltelékhez a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A vaníliás pudingport elkeverjük 3 evőkanál tejben. A maradék tejet felforraljuk a cukorral és a vaníliás cukorral, majd belekeverjük a vaníliás pudingport. Forraljuk fel, majd gyorsan keverjük hozzá a zselatint (de ne hagyjuk újra felforrni).
-
Lépés 6
A pudingot addig kevergetjük, amíg kihűl. A felvert tejszínhabot óvatosan a kihűlt pudingba forgatjuk.
-
Lépés 7
A tortaalapot egy tortakeretbe helyezzük, megkenjük a ribizlilekvárral, majd ráöntjük a pudingos keveréket.
-
Lépés 8
A fedő tésztalapot (a mandulás karamellával) fejjel lefelé fordítva szintén megkenjük ribizlilekvárral.
-
Lépés 9
Ezután tegyük a lekváros felével lefelé a pudingos masszára és kb. 3 órán át hűtsük, majd szeletelve tálaljuk.