Diós Bejgli
- 40 - 45 perc
- 175 °C
- 155 °C
- 30 perc
Hozzávalók Hozzávaklók 2 diós bejglihez:
- 2 cs. Tante Fanny friss bejgli tészta 400 gA töltelékhez:
- Alternatíva: Tante Fanny friss leveles tészta kettős csomagolás 540 g
- 270 g dió darálva
- 110 g cukor
- 25 g méz
- 6 g fahéj őrölve
- 81 g tej
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 citrom héja reszelve
- 1 narancs héja reszelve
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 175°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A töltelékhez a diót, fahéjat, vaníliás cukrot, a citromhéjat és a narancshéjat lazán keverjük össze.
-
Lépés 3
A tejet forraljuk fel a cukorral és a mézzel, majd ezzel forrázzuk le a diós keveréket.
-
Lépés 4
Fakanállal keverjük jól össze, hogy sima masszát kapjunk, majd tegyük hűvös helyre.
-
Lépés 5
A tésztát sütőpapírral együtt tekerjük ki tepsire, és a kihűlt diós töltelék felét egyenletes vastagságban kenjük rá úgy, hogy a széleken 2 - 2 cm-t szabadon hagyunk.
-
Lépés 6
A tésztaszéleket mindkét oldalon hajtsuk be, majd tekerjük fel a tésztát. Varrattal lefele helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és több helyen szurkáljuk meg a bejglit, hogy a sütéskor képződött gőz távozhasson.
-
Lépés 7
A másik tésztával és a maradék töltelékkel ugyanígy járjunk el.
-
Lépés 8
Mindkét bejglit kenjük meg felvert tojással, majd szobahőmérsékleten pihentessük, hagyjuk száradni, majd újból kenjük le. Ezt addig folytassuk, amíg a tojás el nem fogy.
-
Lépés 9
Előmelegített sütőben középső sínen kb. 40 - 45 perc alatt süssük szép aranybarnára.
A töltelékhez ízlés szerint keverjünk kandírozott narancshéjat, gyömbért, mazsolát vagy őrölt kardamomt.