Duplán töltött rétes
Töltött rétes, ahogy Te szereted! Almás és mákos verzióban is elkészítheted, vagy kombinálhatod a két ízt! Lepd meg vele magadat és a családot is.
- kb. 30 perc
- 180°C
- 160°C
- kb. 20 perc
Hozzávalók 1 réteshez:
Az almás töltelékhez:
- 1 alma kimagozva, apróra kockázva
- ½ tk. fahéj őrölve
- 2 ek. citromlé
- 2 ek. zsemlemorzsa
A mákos töltelékhez:
- 100 g mák darálva
- 100 ml tej
- 1 ek. kristálycukor
- 1 tk. reszelt citromhéj
- 1 tojás a kenéshez
- mák a szóráshoz
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 180° C-ra előmelegítjük.
-
Lépés 2
A töltelékhez az almakockákat a fahéjjal, a citromlével és a zsemlemorzsával jól összekeverjük. A mákot a tejjel, kristálycukorral és a reszelt citromhéjjal dolgozzuk össze.
-
Lépés 3
A tésztát közvetlenül a hűtőből kivéve előkészítjük és a sütőpapírral együtt egy tepsibe tekerjük. A tésztát a tojással megkenjük.
-
Lépés 4
A tészta alsó harmadán eloszlatjuk az almás masszát úgy, hogy a szélektől 2-2 cm szabadon maradjon. A tésztát az almás masszára hajtjuk úgy, hogy kb. 5 cm szélességben lefedje.
-
Lépés 5
A mákos tölteléket a tészta tetejére tesszük. A széleknél 2-2 cm-t szabadon hagyunk és a maradék tésztát visszahajtjuk a mákos töltelékre. Az egészet szorosan összenyomjuk. Tojással bekenjük és mákkal megszórjuk a tetejét.
-
Lépés 6
A rétest a sütő legalsó sínén kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Okos ötlet: Az almás töltelék helyett baracklekvár is használhatunk. Ekkor érdemes a mákos töltelékkel kezdeni a sütemény formázását, hogy tartást adjon a tésztának.