Édes babka
A babka egy kelt tésztából készült, kenyérsütő formában sült, édes töltelékkel töltött, igazán ellenállhatatlan ízű fonott kalács. Babka receptünkhöz mindössze az élesztős tésztánkra, diós nugátkrémre, darált dióra, valamint egy kis tejre és vajra lesz szükséged – legjobb, ha mindjárt ki is próbálod!
- 30-40 perc
- 180°C
- 160°C
- kb. 30 perc
Hozzávalók 1 babkához:
- 1 cs. Tante Fanny friss kelt tészta vajjal 500 g
- 200 g diós nugátkrém
- 50 g darált dió
- Kevés vaj a forma kikenéséhez
- 2 ek. Tej a kenéshez
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 180°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük, és egyenletesen megkenjük a diós nugátkrémmel, majd megszórjuk dióval, 2 cm-es szegélyt hagyva a tészta szélén.
-
Lépés 3
A tésztát széltében szorosan feltekerjük, ezután éles késsel hosszában kettévágjuk, és a két szálat egymásba csavarjuk.
-
Lépés 4
A tésztát a sütőpapírral együtt egy kb. 30 cm-es kenyérsütő formára helyezzük.
-
Lépés 5
Megkenjük tejjel, és az előmelegített sütő alsó rácsán 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Alternatívaként használhatunk más tölteléket is, pl. bármilyen lekvárt és kókuszreszeléket vagy darált mandulát.