Egyiptomi Umm Ali
Um Ali szószerint azt jelenti, Ali anyja, de ez nem egy kannibálrecept, hanem egy egyiptomi tejes édességé, a kenyérpudingé.
- kb. 32-35 perc
- 200°C
- 180°C
- kb. 20 perc + 10 perc pihentetés
Hozzávalók kb. 8 adaghoz: (ø 10 cm):
- 1 cs. Tante Fanny friss leveles tészta 270 g
- 100 g aszalt datolya apróra vágva
- 50 g Mandulaforgács
- 50 g Pisztácia apróra vágva
- 25 g Kókuszreszelék
- 500 ml tej
- 75 g cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1/2 tk. őrölt fahéj
- 1/4 tk. őrölt kardamom
- 8 tk. olvasztott vaj
- + egy kevés vaj a kenéshez
- 8 tk. méz
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 200°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük és a szuflé formákat vajjal megkenjük.
-
Lépés 2
A tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük és villával néhányszor megszurkáljuk.
-
Lépés 3
A tésztát a sütő középső sínén körülbelül 12-15 percig sütjük, majd kivesszük és hagyjuk kihűlni.
-
Lépés 4
A tésztát kb. 2-3 cm-es darabokra törjük és az egyharmadát a szuflé formákban egyenletesen eloszlatjuk.
-
Lépés 5
A datolyát, a pisztáciát, a mandulát és a kókuszreszeléket összekeverjük és ráöntjük a tésztadarabokra, majd a maradék tésztát törünk rájuk.
-
Lépés 6
A tejet a vaníliás cukorral és a fűszerekkel felforraljuk, és ráöntjük a formákra. Hagyjuk 10 percig pihenni, hogy a tészta magába tudja szívni a tejet.
-
Lépés 7
A tészták tetejére 1-1 teáskanál vajat teszünk, majd a sütőben további 20 percig aranybarnára sütjük.
-
Lépés 8
Miután elkészültek az Um Ali-k, csepegtessünk 1-1 teáskanál mézet a formák tetejére.
Az Um Ali-t fogyaszthatjuk melegen vagy kihűlve is, tea mellé desszertként.