Epres szélforgók
Legyen szó piknikről vagy kerti partiról – tavasszal nem hiányozhat az asztalról ezek a finom és látványos epres szélforgók! A lédús eper, a friss menta és a ropogós vajas élesztős leveles tésztánk tökéletes kombináció egy mennyei desszerthez a meleg napokon!
- 15-20 perc
- 200°C
- 180°C
- kb. 20 perc
Hozzávalók:
- q cs. Tante Fanny friss vajas élesztős leveles tészta 400 g
- 1-2 marék szagos müge
- 250 ml tej
- 1 ek. cukor
- 1/2 cs. vaníliapudingpor
- 1 tojássárgája a kenéshez
- 2 ek. mandulaforgács a szóráshoz
- 200 g friss eper felezve vagy negyedelve
- egy kevés szagos müge a díszítéshez
Elkészítés
-
Lépés 1
A szagos mügét előző nap a tejjel összeforraljuk, hagyjuk kihűlni, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
-
Lépés 2
Másnap a sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 200°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 3
A mügés tejet leszűrjük, majd 3 evőkanál tejet a cukorral és a pudingporral simára keverjük. A maradék tejet felforraljuk és a simára kevert pudingporral összeöntjük.
-
Lépés 4
A tésztát a sütőpapírral együtt egy tepsire kitekerjük. A tésztát 6 négyzetre vágjuk. A tészták sarkait átlósan bevágjuk, körülbelül 3 cm-t szabadon hagyunk középen. Minden második sarkot visszahajtunk és tojássárgájával megkenünk. A tészták közepére 2-3 evőkanálnyi pudingot teszünk, majd megszórjuk a szélmalmokat mandulaforgáccsal.
-
Lépés 5
A szélforgókat a sütő középső sínén kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Kicsit hagyjuk kihűlni, majd megszórjuk eperrel és szagos mügével díszítjük.
A szagos müge betakarítása április vége és május eleje között történik. Feldolgozás előtt tegyük körülbelül 2 napra a hűtőbe vagy a napra, ez erősebb aromákat kölcsönöz a fűszernek. Ha az aromáját már nem érezzük, elpárolgott, ne használjuk már a fűszernövényt. Amennyiben nem tudunk beszerezni szagos mügét, nyugodtan készítsük el a receptet anélkül.