Körtés fonat
A fonott körtés rétesünk nemcsak mennyeien édes, hanem igazán szemet gyönyörködtető látvány is a desszertes tányéron. A Tante Fanny kelt tésztával pillanatok alatt elkészítheted a gyümölccsel töltött élesztő tésztás fonott copfunkat!
- 30-35 perc
- 180°C
- 160°C
- kb. 30 perc
Hozzávalók:
- 1 cs. Tante Fanny friss kelt tészta vajjal 500 g
- 3 db hámozott, kockákra vágott körte
- 1/2 citrom leve
- 1/2 cs. vaníliás pudingpor
- 50 g cukor
- 1 késhegynyi fahéj
- 40 ml amaretto likőr
- 50 g darált mandula
- 1 tojás a kenéshez
- 1 ek. Cukor a szóráshoz
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 180°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A körtekockákat a citromlével együtt melegítsük fel egy serpenyőben. Keverjük simára a pudingport, a cukrot, a fahéjat és az Amaretto likőrt, majd fakanállal keverjük a körtekockákhoz. Folyamatos kevergetés mellett kb. 3 percig pároljuk, utána vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
-
Lépés 3
A tésztát egyenesen a hűtőszekrényből kivéve, hidegen dolgozzuk fel és a sütőpapírral együtt tekerjük ki. A tésztaszéleket bal és jobb oldalon egy tészta spatulával 2 cm-enként 8 cm mélyen vágjuk be. Helyezzük a tészta közepére a körtetölteléket.
-
Lépés 4
A tésztacsíkokat felváltva jobbra és balra hajtsuk egymásra a töltelék fölé. Kenjük meg a rétest tojással és szórjuk meg a cukorral.
-
Lépés 5
A sütő legalsó rácsán 25-35 perc alatt süssük aranybarnára.
Ha nem szeretnénk alkoholt használni, az Amaretto helyett almalevet is használhatunk.