Francia paradicsomos Tarte Tatin
A francia mediterrán fordított torta, a tarte tatin, sósan-édesen, koktélparadicsommal. A fordított torta eredetileg a véletlen műve volt, azonban olyan jól sikerült, hogy igazi klasszikussá vált. Attól zseniális, hogy a tésztaréteg alatt sül, párolódik és karamellizálódik krémesre a töltelék (ami lehet édes és sós is, vagy mindkettő), a tészta pedig nem ázik el, hanem finom ropogós marad.
- 25-30 perc
- 200°C
- 180°C
- kb. 20 perc
Hozzávalók 1 tortához:
- 1 cs. Tante Fanny friss vajas leveles tészta 270 g
- 3 ek. cukor
- 3 ek. fehér balzsamecet
- 400 g koktélparadicsom félbevágva
- 2-2 szál rozmaring és kakukkfű
- 4 szál friss tárkony vagy bazsalikom a díszítéshez
- 1 hőálló és tapadásmentes serpenyő (A fogantyúnak is hőállónak kell lennie!)
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 200°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
Egy hőálló, tapadásmentes serpenyőt felhevítünk a tűzhelyen, majd beletesszük a cukrot és a balzsamecetet és lassú tűzön körülbelül 5 perc alatt karamellizáljuk.
-
Lépés 3
Hozzáadjuk a koktélparadicsomot, a rozmaringot és a kakukkfüvet, majd összekeverjük és ízlés szerint sóval borssal ízesítjük. A tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük és lazán a paradicsomra tesszük. A lelógó tésztaszéleket levágjuk és a tésztára tesszük díszítésként. A tésztát többször megszurkáljuk villával.
-
Lépés 4
A tarte tatint a középső sínen kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
-
Lépés 5
Sütés után óvatosan fejjel lefelé a tányérra borítjuk, majd tárkonnyal díszítjük. Azonnal tálaljuk, így a leveles tészta nem tud átázni a paradicsom levétől.
Paradicsom helyett használhatunk 500 g apróra vágott paprikát is.