Gesztenyés kalács
- 15-20 perc
- 200°C
- 180°C
- kb. 15 perc
Hozzávalók 10 darabhoz:
- 1 cs. Tante Fanny friss leveles tészta 270 g
- 75 g vörösáfonyalekvár
- 75 g fogyasztásra kész gesztenye, durvára vágva
- 1 felvert tojás a kenéshez
- 50 g pisztácia, apróra vágva
- 50 g kristálycukor
- 200 ml tejszín
- 150 g tejcsokoládés tortabevonó, apróra vágva
- 1 tk. kakaópor
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt felső/alsó fokozaton 200°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A tésztát a sütőpapírral együtt egy tepsire kitekerjük és kettévágjuk. A tészta egyik felét megkenjük áfonyalekvárral, és egyenletesen eloszlatjuk a gesztenyét. A tészta másik felét ráhelyezzük, és jól összenyomkodjuk a széleket. A tészta tetejét vékonyan megkenjük tojással és megszórjuk pisztáciával. A tésztát megfordítjuk, és a tészta alsó részét is vékonyan megkenjük tojással és megszórjuk kristálycukorral.
-
Lépés 3
A tésztát hosszában 10 csíkra vágjuk. A csíkokat megcsavarjuk, és a széleket összeillesztve kis koszorúkat formázunk belőlük.
-
Lépés 4
A kalácsokat a sütő középső sínén 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
-
Lépés 5
Közben a tejszínt felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a tortabevonót és a kakaóport, és addig keverjük, amíg csomómentes nem lesz.
-
Lépés 6
A koszorúkat csokoládémártással díszítjük.
A vegán változatnál a tojást kicserélhetjük vízzel vagy növényi tejjel, és használhatunk vegán csokoládészószt.