Gombás kiflik
Tökéletes nassolnivaló a gombaszezonhoz: gombával és sonkával töltött kiflik leveles tésztából. Könnyen és gyorsan elkészíthető falatkák kicsiknek és nagyoknak.
- 12-15 perc
- 220°C
- 200°C
- kb. 30 perc
Hozzávalók 16 kiflihez:
- 1 cs. Tante Fanny friss tönkölyös leveles tészta 270 g
- 120 g gomba (rókagomba, vargánya, csiperke) apróra vágva
- 100 g főtt sonka kockára vágva
- 1/2 vöröshagyma apróra vágva
- 1/2 csokor petrezselyem apróra vágva
- kezeletlen reszelt citromhéj
- 1 ek. tejföl
- őrölt só, bors és szerecsendió
- 1 felvert tojás a kenéshez
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 220° C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A gombát rövid ideig dinszteljük (zsiradék nélkül), majd hozzáadjuk a hagymát és a sonkát és addig pároljuk, amíg a kiengedett víz teljesen elpárolog. Sóval, borssal, szerecsendióval, petrezselyemmel és reszelt citromhéjjal ízesítjük.
-
Lépés 3
Hagyjuk kihűlni, majd összekeverjük a tejföllel.
-
Lépés 4
A tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük, majd hosszában félbevágjuk. A tésztacsíkokat széltében még 4 egyelő darabra vágjuk és mindegyik téglalapot átlósan átvágunk, hogy háromszögeket kapjunk.
-
Lépés 5
Mindegyik tészta-háromszögre 1 púpozott teáskanálnyi gombás keveréket teszünk, majd feltekerjük, mint egy kiflit és megkenjük a felvert tojással.
-
Lépés 6
A kifliket az előmelegített sütő középső sínén kb. 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.