Görög tésztabatyuk
Te is rajongsz a mindenféle töltött tésztáért, legyen az akár édes vagy sós? Ez a recept az egyik nagy kedvencünk, a görögös tölteléket ízlés szerinti arányban változtathatjuk, illetve a fűszereket ízlés szerint cserélhetjük (pl. rozmaring, gyros fűszerkeverék). Ha pedig a juhsajt helyett fetasajtot használsz, hidd el, a végeredmény ugyanúgy finom lesz.
- kb. 20 perc
- 200°C
- 180°C
- kb. 25 perc
Hozzávalók 8 batyuhoz:
- 1 cs. Tante Fanny friss tönkölyös leveles tészta 270 g
- 1 kis újhagyma vékony karikákra vágva
- 100 g darált hús
- 1 ek. olaj
- 50 g juhsajt apró kockákra vágva
- 1 ek. krémtejszín (Creme Fraiche)
- 5 Olajbogyó kimagozva, apróra vágva
- friss kakukkfű apróra vágva
- őrölt só és bors
- 1 felvert tojás a kenéshez
- kevés őrölt paprika a szóráshoz
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 200°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
Az újhagymát és a darált húst olajon megpirítjuk, és ízlés szerint fűszerezzük, majd hagyjuk kihűlni.
-
Lépés 3
A juhsajtot, a krémtejszínt, az olajbogyót és a kakukkfüvet összekeverjük a darált hússal.
-
Lépés 4
A tésztákat a sütőpapírral együtt egy tepsire kitekerjük, majd hosszában egyszer és széltében háromszor bevágjuk, így kapunk 8 téglalapot.
-
Lépés 5
1-2 evőkanál tölteléket a tésztalapok közepére helyezünk, majd a sarkokat mind a négy oldalról a közepére hajtjuk és a közepén összecsípjük.
-
Lépés 6
A tésztabatyukat megkenjük tojással, majd megszórjuk egy kevés őrölt paprikával.
-
Lépés 7
A batyukat a sütő középső sínén kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Görögsalátával tálaljuk.