Gyömbérkekszes csillag
Különleges, gyömbér kekszből készült csillag, amihez friss leveles tésztát használtunk. Karácsonykor tökéletes desszert, de év közben is kiváló édesség.
- 30 - 35 perc
- 200°C
- 180°C
- kb. 20 perc
Hozzávalók 2 csillaghoz:
- 2 cs. Tante Fanny friss leveles tészta 270 g
- Alternatíva: Tante Fanny friss leveles tészta kettős csomagolás 540 g
- 130 g gyömbéres mézes keksz (spekulatius) összetörve
- 50 g dió aprítva
- 200 g narancslekvár
- 20 g mandula a szóráshoz
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/ felső sütéses fokozaton 200°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A kekszet, a diót és a narancslekvárt összekeverjük.
-
Lépés 3
Mindkét tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük, rájuk helyezünk egy tányért és egy éles késsel körbevágjuk. Az egyiket megkenjük a lekváros masszával. Ráhelyezzük a másik tésztát és a széleket óvatosan összenyomjuk.
-
Lépés 4
Egy pohár segítségével egy kisebb kört "nyomunk"a leveles tészta közepére. 2-3 cm-enként bevágjuk a tésztát a kijelölt körig. Minden ágat felváltva kétszer megcsavarunk. Egyiket jobbra, másikat balra. Így alakítjuk ki a csillag mintát.
-
Lépés 5
A leveles tészta csllagot a sütő középső sínén 30- 35 perc alatt megsütjük.
-
Lépés 6
Sülés után megkenjük egy kis lekvárral és megszórjuk mandulával.
A maradék tészta részeket vágjuk csíkokra és azokat is csavarjuk meg. Süssük meg a csillaggal együtt, majd lekvárba mártogatva fogyasszuk el.