Gyümölcsös croissant-felfújt
Próbáltad már a croissant felfújtat? Megígérjük: tökéletes reggeli élményben lesz részed! Az erdei gyümölcsökkel és marcipánnal darabkákkal a ropogós croissant tésztán egyszerűen nem lehet mellélőni.
- 15+40 perc
- 180°C
- 160°C
- kb. 20 perc
Hozzávalók:
- 1 cs. Tante Fanny friss vajas élesztős leveles tészta 400 g
- 500 ml tej vagy mandulatej + egy kicsi a kenéshez
- 200 g reszelt marcipán
- 3 tojás
- 50 g étkezési keményítő
- 1 tk. reszelt citromhéj
- 400 g vegyes erdei gyümölcs (friss vagy fagyasztott)
- 3 ek. durvára vágott mandula
- kevés porcukor a szóráshoz
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 180°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A tésztát a sütőpapírral együtt egy tepsire kitekerjük és 6 egyenlő méretű téglalapra vágjuk. Mindegyik téglalapot átlósan megfelezzük, így 12 háromszöget kapunk.
-
Lépés 3
Feltekerjük őket kis croissant-oknak, majd vékonyan megkenjük őket tejjel.
-
Lépés 4
Előmelegített sütőben a középső rácson kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk kihűlni a croissant-okat.
-
Lépés 5
Az öntethez a tejet, a marcipánt, a tojásokat, a keményítőt és a reszelt citromhéjat botmixerrel püré állagúra összekeverjük.
-
Lépés 6
A croissant-okat félbe vágjuk, és a feleket elhelyezzük egy (kb. 32 x 21 cm méretű) sütőtálban egyenletesen elosztva. Erdei gyümölcsöt és mandulát szórunk rá, majd ráöntjük az öntetet.
-
Lépés 7
Sütőben alulról a második rácson további kb. 40 percig sütjük, amíg az öntet meg nem szilárdul. Ha szükséges, félidőben lefedjük alufóliával.
-
Lépés 8
A felfújtat még melegen vagy már kihűlve porcukorral megszórva tálaljuk.
Az évszaknak megfelelően friss vagy mélyhűtött bogyós gyümölcsöket is használhatsz. A fagyott bogyós gyümölcsöt ne olvaszd fel, mert különben túl sok folyadékot illetve nedvességet tartalmaznak.
Aki nem szereti a marcipánt, helyette 100 g cukrot használhat az édesítéshez.