Húsvéti márvány-kekszek
A húsvét a kekszek sütésének ideje. Mert keksznek mindig lennie kell! Receptünkben megmutatjuk, hogyan készítheted el a nagyszerű, márványos húsvéti kekszet. Ajándékozd oda szeretteidnek, vagy fogyaszd el te magad.
- 10-12 perc
- 200°C
- 180°C
- kb. 20 perc
Hozzávalók kb. 15 db kekszhez:
- 1 cs. Tante Fanny friss linzertészta 300 g
- 1 friss tojásfehérje
- 150-200 g szitált porcukor
- kb. 1 tk. citromlé
- néhány csepp zöld, kék, sárga és piros ételfesték
- opcionális: gyöngycukor a díszítéshez
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 200°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük és különböző kekszkiszúrókkal húsvéti tojásokat, nyuszit vagy más húsvéti motívumokat szaggatunk ki. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük őket és előmelegített sütőben a középső rácson kb. 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk kihűlni.
-
Lépés 3
A tojásfehérjét rövid ideig verjük fel a kézi mixer habverőjével, majd fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot és hozzákeverjük a citromlevet, amíg a kívánt állagot el nem érjük. A mázat áttöltjük egy kisebb tálba. Néhány csepp ételfestéket teszünk keksz felületére, majd egy fogpiszkáló segítségével márványos mintát készítünk.
-
Lépés 4
A kekszek tetejét a mázba belemártjuk, majd tetszés szerint újra és újra ételfestékkel színezzük. Tetszés szerint díszítőcukorkát is szórhatunk a még meg nem keményedett felületre.
-
Lépés 5
A kekszeket fogyasztás előtt hagyjuk teljesen megszáradni.
A maradék tésztát megkenhetjük a megmaradt tojássárgájával, és sütés előtt tetszés szerint megszórhatjuk pl. kókuszreszelékkel, apróra vágott dióval vagy szeletelt mandulával. Ha marad máz, azt 3-4 napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben egy zárható edényben.