Húsos káposztás rétes
- kb. 30 - 40 perc
- 170 °C
- 150 °C
- kb. 40 perc
Hozzávalók Hozzávalók 2 réteshez:
- 1 cs. Tante Fanny friss nyújtott rétestészta 200 g
- 60 dkg fehér káposzta aprítva
- kömény
- 1 csokor petrezselyem aprítva
- Só, bors ízlés szerint
- 30 dkg darált marhahús
- 2 tojás
- 1 pohár tejföl
- 1-1 db piros és sárga paprika felkockázva
- 1 nagy fej hagyma aprítva
- 2 gerezd fokhagyma aprítva
- olaj
- 1 ek ételízesítő
- 2 ek zsemlemorzsa
- 2 ek vaj
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 170° C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A káposztát aprítsuk fel, 5 percig főzze sós és köménymagos vízben, majd szűrjük le és hagyjuk hűlni.
-
Lépés 3
A hagymát aprítsuk fel, és kevés olívaolajon pirítsuk világosbarnára.
-
Lépés 4
1 - 2 gerezd fokhagymát nyomjon össze, adja a hagymához a darált hússal együtt, pirítsa át, majd vegye le a tűzről.
-
Lépés 5
Adjuk hozzá a paprikát is, az egészet ízesítsük 2 evőkanál aprított petrezselyemmel, kevés borssal és sóval, majd hagyjuk hűlni.
-
Lépés 6
A tejfölt a 2 tojással és az ételízesítővel keverjük ki.
-
Lépés 7
A kihűlt káposztát és darálthúsos masszát jól keverjük össze a tejfölös-tojásos keverékkel.
-
Lépés 8
Kenjük meg 1 réteslapot olvasztott vajjal, erre fektessünk egy másikat, ezt is kenjük meg, szórjuk rá a zsemlemorzsa felét, majd a káposztás-húsos töltelék felét egyengessük el a tésztán, és tekerjük fel a rétest.
-
Lépés 9
A másik két réteslappal, és a maradék töltelékkel ugyanígy járjunk el.
-
Lépés 10
A rétest helyezzük vajjal kikent sütőformába, kenjük meg olvasztott vajjal és előmelegített sütőben 170 °C-on kb. 30 - 40 perc alatt süssük készre.
Paprika helyett apróra vágott póréhagymát is használhatunk. A darált húst helyettesítsük felkockázott sonkával, amit pirospaprikával vagy reszelt sajttal ízesít – ementáli sajt, gouda vagy parmezán – bármelyiket alkalmazzuk különleges, finom variációt kapunk ugyanahhoz a recepthez.