Karácsonyi gesztenyés almatorta
- 5 + 15 perc
- 180 °C
- 160 °C
- 20 perc
Hozzávalók Hozzávalók 1 db 8 szeletes tortához:
- 1 cs. Tante Fanny friss vaníliás kifli tészta 400 g
- 5 db kisebb alma hámozva, reszelve
- 25 dkg gesztenyemassza
- 1/2 citrom leve
- 1 ek méz
- 1 ek fahéj őrölve
- 1 dl tejszín
- 2 tojás
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 180° C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. 5 mm vastagságúra. A kinyújtott tésztára helyezzünk egy kör alakú sütőformát, és vágjunk 1 cm-rel nagyobb átmérőjű kört, mint a sütőforma.
-
Lépés 3
A tésztát helyezzük a vajazott és lisztezett sütőformába, és villával szurkáljuk meg.
-
Lépés 4
Az almát hámozzuk meg, és reszeljük le.
-
Lépés 5
A gesztenyemasszát nyomkodjuk össze villával, keverjük hozzá a tojássárgáját, tejszínt, mézet, citromlevet és fahéjat.
-
Lépés 6
Az alma levét nyomkodjuk ki, keverjük a gesztenyés masszához, majd forgassuk bele a tojások keményre vert habját is.
-
Lépés 7
A tésztát kb. 5 perc alatt süssük elő 180 °C-ra előmelegített sütőben, majd töltsük meg a gesztenyés töltelékkel, és további 15 percig süssük.
-
Lépés 8
Mialatt a torta sül, a maradék tésztából szúrjunk ki karácsonyi kekszeket, ezeket helyezzük a félig sült tortára, és további 6 - 7 perc alatt süssük készre.
-
Lépés 9
Langyosan szeleteljük, fahéjjal megszórva tálaljuk.
A töltelékbe tehetünk rumba áztatott mazsolákat is!