Karamellizált alma rétestésztában
- kb. 12 perc
- 180 °C
- 160 °C
- kb. 30 perc
Hozzávalók Hozzávalók 4 személyre:
- 1 cs. Tante Fanny friss nyújtott rétestészta 200 g
- 200 ml tej
- 90 g kristálycukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 db citrom héja reszelve
- 130 g dió darálva
- 30 g zsemlemorzsa
- 50 g fehér csokoládé felaprítva
- 4 db alma hámozva, 2cm-es szeletekre vágva
- kb. 100 g kristálycukor
- 1 tojás a kenéshez
- vaj a kenéshez
Az almaszószhoz:
- 2 db alma hámozva, aprítva
- 50 g kristálycukor
- 1 citrom leve
- 1 csipet fahéj őrölve
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 180° C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A diós masszához a tejet, kristálycukrot, vaníliás cukrot és citromhéjat főzzük fel. A darált diót, csokoládét és zsemlemorzsát adjuk hozzá, keverjük össze és hagyjuk hűlni.
-
Lépés 3
A kristálycukrot teflonserpenyőben karamellizáljuk, az almaszeleteket adjuk hozzá, kicsit karamellizálja, hagyjuk hűlni. A kihűlt almaszeleteket töltsük meg a diós töltelékkel, úgy, hogy egész almákat kapjunk.
-
Lépés 4
Egy - egy réteslapot kenjünk meg vajjal, helyezzünk rá egy-egy almát, a réteslapot hajtsuk az almára és felvert tojással kenjük meg.
-
Lépés 5
180 °C-ra előmelegített sütőben, középső sínen kb. 12 perc alatt süssük aranysárgára.
-
Lépés 6
Az almaszószhoz az almát kristálycukorral, fahéjjal és citromlével keverjük össze, főzzük fel, és addig főzzük, amíg az alma megpuhul, pürésítsük, és ezzel tálaljuk a rétesben sült almát.
Kicsit savanykásabb almát használjunk.