Kelt tésztás virágok
Akár Valentin-napra, akár Anyák napjára, akár a tavasz kis hírnökeként készíted el ezeket a vajas kelt tésztából készült lekváros virágokat, a siker garantált!
- kb. 15-20 perc
- 180°C
- 160°C
- kb. 40 perc
Hozzávalók 10 kelt tésztás virághoz:
- 1 cs. Tante Fanny friss kelt tészta vajjal 500 g
- 1 tojássárgája + 1 ek. tej a kenéshez
- 3 ek. ízlés szerinti lekvár (ribizli, szeder, málna, sárgabarack, szilva stb.)
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 180°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A tésztát sütőpapírral együtt egy tepsire kitekerjük és pogácsaszaggatóval vagy pohárral (ø 3-4 cm) keskeny köröket kiszaggatunk belőle.
-
Lépés 3
Minden tésztadarabot kicsit nyomkodjunk meg, majd hajtsuk félbe kétszer. Fogjunk 5 ilyen darabot és illesszük őket össze úgy, hogy szirmot formáljanak.
-
Lépés 4
Egy fakanál nyelével a szirmok illesztésénél kicsit nyomkodjuk össze, hogy a tészta jól összetapadjon.
-
Lépés 5
A virágokat kenjük be a tojássárgája és a tej keverékével.
-
Lépés 6
Előmelegített sütőben a középső rácson körülbelül 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
-
Lépés 7
A virágokat meghintjük porcukorral, majd mindegyik közepére 0,5-1 evőkanál lekvárt teszünk.
A maradék tésztákat gyúrjuk össze, formázzunk abból is virágot és kisütés után kenjük meg lekvárral.