Királyné pástétom
- 15-20 perc
- 210 °C
- 190 °C
- kb. 25 perc
Hozzávalók Hozzávalók 4 személyre:
- 1 cs. Tante Fanny friss leveles tészta 270 g
- 250 g csirkemell vékonyra szeletelve
- 1 újhagyma felkarikázva
- 1 gerezd fokhagyma aprítva
- 1 ek olívaolaj
- 1 ek vaj
- 250 g gomba apróra vágva
- 2 sárgarépa feldarabolva
- 15 g liszt
- 125 ml erőleves
- 2 ek krémtejszín
- Fél citrom leve
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 210° C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A leveles tésztát sütőpapírral együtt tekerjük ki tepsire, és szaggasson belőle 8 db 8 cm átmérőjű kört. Fektessük sütőpapírra, és tojással kenjük meg.
-
Lépés 3
4 tallérból 5 cm átmérőjű szaggatóval szúrjunk ki kisebb köröket, hogy karikákat kapjunk. Ezeket a karikákat helyezzük az előzőleg kiszaggatott körökre, még egyszer kenjük meg tojással, és 10 percre tegyük hűvös helyre.
-
Lépés 4
Előmelegített sütőben középső sínen 15 - 20 perc alatt süssük aranysárgára.
-
Lépés 5
Időközben forrósítsuk fel az olívaolajat, a hagymát és fokhagymát rövid ideig pirítsuk, adjuk hozzá a zöldségeket és a húst, és süssük meg. Tegyük félre.
-
Lépés 6
A gombát vajon pároljuk meg, keverjük hozzá a lisztet, majd az erőlevest és a krémtejszínt hozzáadva főzzük fel. Sóval, borssal és citromlével ízesítsük. Adjuk hozzá a húst, és még egyszer főzzük fel.
-
Lépés 7
A kis tallérokat kicsit melegítsük a sütőben. Tegyük tányérra, a ragut töltsük bele és rögtön tálaljuk.
A klasszikus recept szerint borjúhússal és csirkehússal készül az étel. Tenger gyümölcseivel, vagy hallal elkészítve is csábító ízélményben lesz részünk. Könnyű előételként, délutáni harapnivalóként vagy party-falatként is megállja a helyét.