Kölestúrós rétes meggyszósszal
- kb. 20 perc
- 200 °C
- 180 °C
- kb. 30 perc
Hozzávalók Hozzávalók 3 rúd réteshez:
- 1 cs. Tante Fanny friss teljes kiőrlésű rétestészta 200 g
- 2 dl köles
- 6 dl vaníliás tej
- 1 citrom héja
- Vaníliapor
- 10 dkg xilit (nyírfacukor)
- 5 dkg mazsola
- 2 ek natúr joghurt
- 50 dkg érett meggy magozva
- kb. 5 dkg nyírfacukor
- 2 tk kardamom
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/ felső sütéses fokozaton 200°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A kölest egy szűrő segítségével mossuk meg, és háromszoros mennyiségű tejben főzzük puhára. Amikor elkészült, kb. 10 percig hagyjuk fedő alatt, hogy a gőzt magába szívja, és finom puha legyen.
-
Lépés 3
Adjuk hozzá a nyírfacukrot, citromhéjat, vaníliaport, mazsolát és a joghurtot. Finom, túrós ízű, krémes tölteléket kapunk.
-
Lépés 4
A tölteléket kenjük a rétestésztákra, majd konyharuha segítségével tekerjük fel a rétest, majd olajjal kenjük meg.
-
Lépés 5
A sütőt melegítsük elő, majd készítsük el a meggyszószt. A kimagozott meggyet kb. 5 dkg nyírfacukorral főzzük fel, majd ezután turmixolja, így egy finom, híg szószt kapunk.
-
Lépés 6
A réteseket locsoljuk meg a meggyszósszal, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt süssük készre.
Ha nincs friss meggyünk, akkor használhatunk kimagozott meggybefőttet is.