Könnyű fríz krém torta
Sütöttél már fríz tortát? A leveles tészta rétegekből álló, gyümölcsös-krémes finomság tökéletes a délutáni kávézáshoz a családdal vagy a barátokkal. Kíméld meg magad a klasszikus tortaalap készítésétől.
- kb. 25 perc + 1 óra hűtés
- 180 °C
- kb. 20 perc
Hozzávalók:
- 2 cs. Tante Fanny friss vajas leveles tészta 270 g
- 30 g cukor + egy kevés cukor a szóráshoz
- 30 g hideg vaj kockázva
- 60 g liszt
- 1 tojás a kenéshez
- 500 ml tejszínhab
- 2 cs. habfixáló
- 2 cs. vaníliás cukor
- 250 g vörösáfonya lekvár
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 180°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A morzsához a lisztet, a cukrot és a vajat összekeverjük.
-
Lépés 3
A tésztákat a sütőpapírral együtt kitekerjük és tortaszaggatóval (Ø 20 cm) két-két kört szaggatunk ki belőle. A tésztákat villával megszurkáljuk. A maradék tésztát kisebb darabokra vágjuk. Mindegyik tésztadarabot megkenjük tojással, majd megszórjuk morzsával. A kisebb darabokra cukrot is szórhatunk.
-
Lépés 4
A tésztákat külön-külön kb. 20 percig egyenletesen sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
-
Lépés 5
A tejszínhabot félkemény habbá verjük. A habfixálót és a vaníliás cukrot összekeverjük, hozzáadjuk a tejszínhabhoz és kemény habbá verjük. Ha könnyebb adagolni a krémet, tegyük habzsákba.
-
Lépés 6
Az első körtésztát megkenjük az áfonyalekvár harmadával, a tetejére pedig a krém harmadát kenjünk. Ismételjük meg ezt a folyamatot még kétszer, majd helyezzük egymásra a rétegeket. A felső tésztát 6 egyenlő részre vágjuk, és kör alakban elhelyezzük a torta tetején, hogy később könnyebb legyen vágni.
-
Lépés 7
A tortát hűtsük a hűtőben legalább egy órán keresztül. A cukrozott tésztamaradékokat desszertként akármikor fogyaszthatjuk.
Áfonyalekvár helyett használhatunk szilvalekvárt is.