Körtés galette
- kb. 45 perc
- 190°C
- 170°C
- kb. 25 perc (+30 perc)
Hozzávalók:
A töltelékhez:
- 80 g vaj
- 1 kg körte kimagozva, kockákra vágva
- 1 ek. citrom héja reszelve
- 80 g cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
A morzsához:
- 45 g liszt
- 25 g barna cukor
- 25 g cukor
- kevés őrölt fahéj
- 1 csipet őrölt só
- 50 g vaj kockákra vágva
A kenéshez:
- 1 felvert tojás a kenéshez
- kevés nádcukor
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt felső/alsó fokozaton 190°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A töltelékhez a vajat felolvasztjuk egy széles serpenyőben és megpirítjuk benne a körtét. Hozzáadjuk a citromhéjat, a cukrot, a vaníliás cukrot és összekeverjük. Közepes lángon addig pároljuk, míg a körte megpuhul.
-
Lépés 3
A morzsához egy aprítógépben összekeverjük a lisztet, a barna cukrot, a fahéjat, egy csipet sót és a kockázott hideg vajat, vagy akár a kezünkkel is összemorzsolhatjuk.
-
Lépés 4
A tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük és majd megkenjük úgy a töltelékkel, hogy a szélétől kb. 4 cm-t szabadon hagyunk. A töltelékre morzsoljuk a morzsát.
-
Lépés 5
A tészta szélét visszahajtjuk a töltelékre, megkenjük a felvert tojással és megszórjuk a nádcukorral.
-
Lépés 6
A galettet 30 percig a hűtőben pihentetjük.
-
Lépés 7
A sütőben a középső sínen kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük.