Quiche Lorraine
A francia konyha nagyszerűsége az egytálételekben rejlik. Az egyik legegyszerűbb és legjobban variálható étel a quiche (ejtsd: kis), ami tulajdonképpen egy omlós tésztaágyon pihenő, gazdag feltéttel megpakolt, tejszínes tojással összesütött lepény. Az eredeti Quiche Lorraine hagymából, szalonnából, tojásból és krémsajtból/tejfölből készült kiadós étel.
- kb. 45 perc
- 190 °C
- 180 °C
- kb. 25 perc
Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:
- 1 cs. Tante Fanny friss omlós quiche és linzertészta 300 g
- 4 tojás
- 150 g krémsajt
- kevés petrezselyem felaprítva
- 1 késhegynyi szerecsendió őrölve
- 1 késhegynyi cayenne-i bors őrölve
- 250 g angolszalonna finom csíkokra várva
- 1 hagyma karikákra vágva
- só és bors őrölve
- vaj a forma kenéséhez
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 190°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A tojást, a krémsajtot és a petrezselymet keverjük össze, majd szerecsendióval, cayenne-i borssal és sóval ízesítsük.
-
Lépés 3
A tortaformát olvasztott vajjal kenjük ki, majd béleljük ki az omlós quichetésztával. A lelógó tésztaszéleket visszahajtjuk.
-
Lépés 4
A tésztára hagymás és szalonnát teszünk, majd ráöntjük a tojáskeveréket. Ha szeretnénk, hogy az ízek jobban összeérjenek, a szalonnát a hagymával forró vajon futtassuk meg, mielőtt a tésztára tesszük.
-
Lépés 5
A quiche-t előmelegített sütőben alsó sínen kb. 45 perc alatt aranybarnára sütjük.
Quiche sütéséhez a hullámos peremű tortaforma ideális. Természetesen ha ilyen nincs, süthetjük más tűzálló tálban is.