Mákos diós fonatok
Mennyei mákos és diós fonatok leveles tésztából egyszerűen és gyorsan. Nem lehet megunni! Tökéletes desszert kávé mellé, reggelinek; vendégváró falatoknak.
- 10-15 perc
- 220°C
- 200°C
- kb. 15-20 perc
Hozzávalók 10 fonathoz:
- 1 cs. Tante Fanny friss leveles tészta kettős csomagolás 540 g
- Alternatíva: 2 cs. Tante Fanny friss leveles tészta 270 g
A diós töltelékhez:
- 125 g dió őrölve
- 35 g kristálycukor
- 60 ml tej
- fahéj őrölve
- 1/2 cs. vaníliás cukor
- 1 tk. rum
A mákos töltelékhez
- 100 g mák őrölve
- 35 g kristálycukor
- 60 ml tej
- fahéj őrölve
- 1/2 cs. vaníliás cukor
- 1 tk. rum
- 1 tojás a kenéshez felverve
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 220°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagoláson lévő utasítás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
Minden hozzávalót - kivéve a tojást, külön a diós és külön a mákos töltelékhez, jól összekeverjük.
-
Lépés 3
A leveles tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük, enyhén meglisztezzük, megfordítjuk és lehúzzuk róla a sütőpapírt. A tésztát a hosszabbik oldala mentén elfelezzük és az egyik felét a mákos, a másikat pedig a diós töltelékkel megkenjük. A második levelestésztát is kitekerjük, lehúzzuk róla a sütőpapírt, elfelezzük és a töltelékre fektetjük. Kissé összenyomjuk a tésztát.
-
Lépés 4
Minden tészta szeletet 5 részre osztunk és középen kb. 10 cm hosszan bevágunk. Tojással megkenjük és a tésztákat a bevágott nyílás mentén belülről-kifelé megtekerjük.
-
Lépés 5
A sütőben 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Okos ötlet: Sütés után fahéjas cukorral szórjuk meg.