Mákos-diós virág
Finom mákos-diós virág élesztős leveles tésztából. A húsvéti ünnepi asztalról nem hiányozhat ez a gyönyörű sütemény. Garantált lesz a siker.
- kb. 30 perc
- 200°C
- 180°C
- kb. 20 perc
Hozzávalók 1 virághoz:
- 1 cs. Tante Fanny friss vajas élesztős leveles tészta 400 g
- 125 g diótöltelék
- 125 g mákos töltelék
- tej a töltelékek csomagolása szerint
- 50 g dió durvára vágva
- 50 g mazsola
- 1 tojás a kenéshez felverve
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 200°C-ra előmelegítjük.
-
Lépés 2
A diótölteléket a dióval mazsolával és a tejjel összekeverjük. A mákos tölteléket a tejjel összekeverjük.
-
Lépés 3
Az élesztős leveles tésztát kivesszük a hűtőből és a sütőpapírral együtt kitekerjük. A két tölteléket egyenlően rákenjük a tészta jobb és bal oldalára úgy, hogy alul és felül 3 cm szabadon maradjon.
-
Lépés 4
A tésztát a hossza mentén feltekerjük. Az illeszkedéssel lefelé fordítjuk, majd 8 egyenlő nagyságú részre vágjuk. A szeleteket virág alakban egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, felváltva a töltelékek szerint. Megkenjük tojással.
-
Lépés 5
A sütő középső sínén kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
A tölteléket ízlés szerint mással is elkészíthetjük. Például a diós töltelék helyett tökmagkrémet is használhatunk.