Mákos-sárgabarackos tészta marcipánnal
Íme a nyár íze! A mák és a sárgabarack kombinációja a finom marcipánnal, vajas kelt tésztánkon igazi nyári csemegét varázsolt az asztalra a nagy hőségben is.
- kb. 30 perc
- 180°C
- 160°C
- kb. 30 perc
Hozzávalók 1 mákos-sárgabarackos tésztához:
- 1 cs. Tante Fanny friss kelt tészta vajjal 500 g
- 50 g vaj + egy kevés a formához
- 130 g cukor
- 100 g búzaliszt
- 100 g baracklekvár
- 200 g reszelt mák
- 200 g marcipán massza
- 3 tojás fehérje és sárgája elválasztva
- 1 csipet só
- 500 g sárgabarack negyedelve
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 180°C-ra előmelegítjük. Egy sütőformát (30x20 cm) kikenünk vajjal.
-
Lépés 2
A vajat, 50 g cukrot és a lisztet kézzel összegyúrjuk morzsalékosra, majd egy kevés időre a hűtőbe tesszük.
-
Lépés 3
A lekvárt, a mákkal, a marcipánnal és a tojássárgájával összekeverjük.
-
Lépés 4
A tojásfehérjét a maradék 80 g cukorral és egy csipet sóval habosra verjük. A hab felét óvatosan a lekváros-mákos masszába forgatjuk, majd hozzáadjuk a tojásfehérje másik felét is.
-
Lépés 5
A tésztát a csomagolás szerint előkészítjük, és a sütőpapírral együtt kitekerjük és egy téglalap alakú (kb. 20x30 cm) tepsibe helyezzük. A kiálló tésztaszéleket visszanyomkodjuk és a tészta alját villával beszurkáljuk.
-
Lépés 6
A sárgabarackkal beterítjük a tésztát, majd a lekváros-mákos masszát a tésztán szétterítjük. Megszórjuk a tetejét a morzsával.
-
Lépés 7
A sütő középső sínén kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Sárgabarack helyett használjunk más csonthéjas gyümölcsöt, például őszibarackot, nektarint vagy bármilyen piros bogyós gyümölcsöt!