Máktorta
- 20 perc
- 170 + 240 °C
- 150 + 220 °C
- kb. 15-20 perc
Hozzávalók Hozzávalók 1 tortához:
- 1 cs. Tante Fanny friss édes linzertészta 300 g
- 100 g mák darálva
- 100 g mandula őrölve
- 150 g vaj olvasztva
- 2 tojás
- 50 g mazsola
- 50 g mandulalevél
- 50 g cukrozott citrom finomra vágva
- 500 g sárgabarack kimagozva és félbe vágva
- 120 g kristálycukor
- 1/2 cs vaníliáscukor
- 3 tojásfehérje
- 130 g cukor
A habhoz:
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/ felső sütéses fokozaton 170°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A mákot, vajat, tojást, mazsolát, mandulaleveleket, citromot keverjük össze.
-
Lépés 3
A friss linzertésztát sütőpapírral együtt tekerjük ki. Kenjük ki a tortaformát és béleljük ki a tésztával, majd töltsük meg a töltelékkel.
-
Lépés 4
Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt süssük aranysárgára.
-
Lépés 5
A félbevágott sárgabarackokat keverjük össze kristálycukorral, ill. vaníliás cukorral, és lassan melegítsük pár percig.
-
Lépés 6
A tojásfehérjét verjük keményre, majd a cukrot lassan adjuk hozzá, és rövid ideig verjük tovább.
-
Lépés 7
A sárgabarack darabokat helyezzük a tortára, és erre simítsuk a felvert habot vagy habzsák segítségével nyomjuk rá.
-
Lépés 8
Előmelegített sütőben 240 °C-on kb. 1 perc alatt süssük át.
Ha nincs éppen friss sárgabarackunk, használhatunk aszalt sárgabarackot is!