Mézeskalács ház (sablonnal)
- 6 - 8 perc
- 180 °C
- 160 °C
- kb. 75 perc
Hozzávalók Hozzávalók 1 mézeskalácsházhoz:
- 1 cs. Tante Fanny friss mézeskalács tészta 400 g
- mandula egészben vagy szeletelve
- dióbél felezve
- mogyoró
- 1 tojás a kenéshez
- 1 tojásfehérje
- 200 g porcukor
- A házikó sablonja
A díszítéshez:
A cukormázhoz:
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 180° C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk 5-7 mm vastagságúra.
-
Lépés 3
A homlokzati és oldalfalakat a sablon alapján 2x vágjuk ki.
-
Lépés 4
Az ajtónyílást csak az egyik homlokzati falból vágjuk ki, az ablaknyílást mindkét oldalfalból 1x. Minden kivágott részt fektessünk sütőpapírral bélelt tepsire.
-
Lépés 5
A maradék tésztát gyúrjuk össze, és lisztezett deszkán nyújtsuk ki.
-
Lépés 6
A tetőt 2x vágjuk ki, és kiszúróval vágjunk ki egy kis karácsonyfát.
-
Lépés 7
A maradék tésztát ismét gyúrjuk össze, és 5 mm vastagra nyújtsuk ki, ez lesz az alap.
-
Lépés 8
A kivágott részeket kenjük meg tojással, díszítsük mandulával és dióval, kb. 6 - 8 perc alatt süssük készre, és hagyjuk hűlni.
-
Lépés 9
A tojásfehérjét verjük kemény habbá, keverjük hozzá a porcukrot, majd töltsük habzsákba, vagy nejlonzacskóba, aminek a sarkára pici lyukat vágunk.
-
Lépés 10
A falakat a cukormáz segítségével ragasszuk az alapra, és hagyjuk száradni. Ragasszuk rá a tetőt is.
-
Lépés 11
A házikót díszítsük a maradék cukormázzal: a homlokzatra tegyünk kis jégcsapokat, a tetőre hópelyheket, a gerincre felvitt cukormázba ültessünk mogyoródarabkákat. Az ablakokat és az ajtót keretezzük a cukormázzal, a kis fenyőfát pedig állítsuk a ház sarkához, szintén cukormázba ragasztva.
-
Lépés 12
Hagyjuk, hogy jól megszáradjon.
A gyerekek szívesen használnak a díszítéshez színes szórógyöngyöt, gumicukrot, vagy ami épp az eszükbe jut… Sok örömöt a közös sütéshez, és a mézeskalács házikó díszítéséhez.