Morzsás áfonyás-joghurtos sütemény
- kb. 40 perc
- 180° C
- 160° C
- kb. 25 perc
Hozzávalók Hozzávalók 1 tepsi süteményhez:
- 1 cs. Tante Fanny friss édes linzertészta 300 g
- 250 g áfonyás joghurt
- 40 g cukor
- 1/2 cs. vaníliapudingpor
- 2 tojásfehérje habbá verve
- 80 g áfonya (friss vagy fagyasztott)
- 400 g szárított hüvelyesek elősütéshez
- Kevés porcukor a szóráshoz
a morzsához:
- 100 g liszt
- 80 g vaj
- 70 g cukor
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/ felső sütéses fokozaton 200°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A sütőformát kenjük ki, a tésztát tekerjük ki, a sütőpapírt távolítsuk el és helyezzük a formába. Alternatív megoldásként a tésztát a sütőpapírral együtt is helyezhetjük a formába, így a forma kikenését megspórolhatjuk. A formán túlérő részeket hajtsuk vissza, így megerősíthetjük a tészta szélét.
-
Lépés 3
A sütőpapírt vágjuk össze, rakjuk a tésztára,és töltsük meg a szárított hüvelyesekkel. 10 perc alatt a sütőben a legalsó sínen süssük elő, majd kivéve, a sütőpapírt a hüvelyesekkel együtt távolítsuk el. Hagyjuk a tésztát kihűlni.
-
Lépés 4
Az áfonyás joghurtot cukorral és vaníliapudingporral keverjük össze, majd a tojáshabot és az áfonyát óvatosan keverjük bele. A joghurtmasszát öntsük a kihűlt tésztára.
-
Lépés 5
A morzsa elkészítéséhez a lisztet, vajat és a cukrot kézzel gyúrjuk át és a joghurt massza tetejére morzsoljuk.
-
Lépés 6
A sütőben középső sínen kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük. Porcukorral szórjuk meg a tetejét.
Áfonya helyett kipróbálhatjuk a receptet például meggyel is.