Paradicsomos-húsos Izé
Ez rémisztő lesz… Ha Halloween partira készülsz, a paradicsomos darált hússal töltött kezeink leveles tésztából nem maradhatnak el. Ijesztő látvány, de hihetetlenül finom! Készítsd el Izét otthon!
- kb. 20 perc
- 200°C
- 180°C
- kb. 40 perc
Hozzávalók 2 db kenyérhez:
- 1 cs. Tante Fanny friss leveles tészta kettős csomagolás 600 g
- 250 g vegyes darált hús
- 1 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 1 kis hagyma apróra vágva
- 3 ek. Olívaolaj a sütéshez
- 300 g kockára vágott paradicsom (konzerv)
- 1 felvert tojás a kenéshez
- tetszés szerint 10 mandula félbevágva (a körmökhöz)
- Só, bors, oregánó
Elkészítés
-
Lépés 1
A töltelékhez az olívaolajon megpirítjuk a hagymát, a darált húst és a fokhagymát.
-
Lépés 2
Hozzáadjuk a paradicsomot, és 20 percig pároljuk. Sóval, borssal és oregánóval fűszerezzük.
-
Lépés 3
Közben kartonpapírból kivágunk egy nagy kézformát. A kézsablonunk legyen körülbelül akkora, hogy 2 kéz férjen el minden leveles tésztán.
-
Lépés 4
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 200°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 5
A tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük, majd a sablon segítségével két-két kezet vágunk ki belőle.
-
Lépés 6
2 leveles tészta kezet egy sütőpapírral borított tepsire helyezünk, majd megkenjük a töltelékkel, úgy, hogy körben 5 mm-es peremet hagyunk.
-
Lépés 7
A tészta széleit megkenjük az elkevert tojással, majd a maradék tésztakezeket rátesszük a töltelékes kezekre úgy, hogy azok pontosan illeszkedjenek. A tészta széleit villával erősen összenyomkodjuk.
-
Lépés 8
A tésztakezek tetejét megkenjük a tojással Az ujjakat (a körmökhöz) tetszés szerint díszíthetjük felezett mandulákkal.
-
Lépés 9
A sütő alulról második rácsán kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sablonhoz használjunk vékony kartont, például készíthetjük gabonapelyhes dobozból. A kezünket szétterpesztett ujjakkal a kartonra tesszük, és ceruzával körberajzoljuk. Ezután kivágjuk. A maradék tésztát megkenhetjük a maradék tojással, megszórhatjuk reszelt sajttal vagy magvakkal, és 200 °C-on kb. 15 percig sütjük.