Pastéis de nata
Pastéis de nata, avagy a híres portugál kosárkák. A roppanós, vékony vajas leveles tésztában sült, házi vaníliás puding ellenállhatatlan, gyorsan és egyszerűen elkészíthető, finom édesség, ami remekül passzol a portugálok erős kávéjához, a bicához.
- 30 perc
- 220 °C
- 200 °C
- kb. 25 perc
Hozzávalók 12 muffinhoz:
- 1 cs. Tante Fanny friss vajas leveles tészta 270 g
- 20 g vaj a formák kenéséhez olvasztva
- 2 ek. fahéj őrölve
- 250 ml tej
- 100 g kristálycukor
- 1 db vaníliarúd
- 10 g kukoricakeményítő
- fél citrom héja reszelve
- 1 tojás
- 2 tojás sárgája
- kevés porcukor a szóráshoz
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 220°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A tejet a cukorral, a vaníliarúd kikapart belsejével és a reszelt citromhéjjal lassan felmelegítjük. A kukoricakeményítőt 2 evőkanál hideg vízzel kikeverjük, és a tejhez adjuk. Felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni. Ezután a tojássárgáját és az egész tojást is hozzáadjuk, majd simára keverjük.
-
Lépés 3
A tésztát a sütőpapírral együtt egy tepsire kitekerjük, kevés fahéjjal megszórjuk, majd hosszában feltekerjük.
-
Lépés 4
12 egyforma szeletre vágjuk. A tésztadarabokat kosárka formájúra nyújtjuk és a muffinformákba tesszük.
-
Lépés 5
A muffinformákba 3/4 részig pudingot öntünk, majd az előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
-
Lépés 6
Kicsit hagyjuk kihűlni, majd megszórjuk fahéjjal. Langyosan tálaljuk.
A tésztát kb. 10 percig elősüthetjük. Egy kanál segítségével a tészta közepét kissé visszanyomkodjuk, megtöltjük a pudinggal, majd kb. 15 percen keresztül, alsó-/felső sütéses fokozaton 170°C-on sütjük. Így a tészta még ropogósabb lesz.