Pezsgőkrémes-vörösáfonyás pite
Karácsonykor nem csak a lelkünket öltöztetjük ünneplőbe, de az asztalt is. Ne csak koccintsunk most pezsgővel, de csempésszük bele a desszertekbe is bátran.
- 25-30 perc
- 190°C
- kb. 20 perc
Hozzávalók:
Tésztához:
- 2 cs. Tante Fanny friss linzertészta 400 g
- 500 g vörösáfonya
- 3 kk vaníliás cukor
- 4 ek cukor
- 1 db tojás
Krémhez:
- 5 db tojássárgája
- 100 ml édes pezsgő
- 1 cs. vaníliapudingpor
- 3 ek. cukor
- 1 cs. Bourbon vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 400 ml tej
- 200 ml tejszín
Elkészítés
-
Lépés 1
-
Lépés 2
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 190°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 3
Az egyik csomag tésztát kinyújtjuk, a piteformába tesszük és eligazítjuk benne.
-
Lépés 4
A felvert tojással vékonyan megkenjük és 10 percet várunk, hogy megszáradjon.
-
Lépés 5
Az áfonyát összekeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, majd egy serpenyőben 6-7 percig főzzük. Ezután leszűrjük és hagyjuk hűlni.
-
Lépés 6
-
Lépés 7
A tojássárgáját a pezsgővel, a pudingporral, a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval összekeverjük.
-
Lépés 8
A tejet a tejszínnel együtt forralni kezdjük, amikor meleg a tojáshoz adjuk és visszatesszük a tűzre és közepes lángon sűrűre főzzük.
-
Lépés 9
Folpackkal lefedjük és hagyjuk kihűlni.
-
Lépés 10
A lehűlt krémet a pitébe öntjük, elsimítjuk és rákanalazzuk az áfonyát.
-
Lépés 11
A linzertésztából vágunk egy akkora kört, hogy a pitét befedje, de a közepe lyukas maradjon.
-
Lépés 12
A maradék tésztából elkészítjük a díszítést és a felvert tojással odaragasztjuk.
-
Lépés 13
Nem kell lekenni tojással, a sütőben 190 fokon 25-30 percig sütjük.
-
Lépés 14
Felvágás előtt lehűtjük.