Rákóczi túrós
- kb. 30 perc
- 180°C
- 160°C
- kb. 30 perc
Hozzávalók Egy kb. 34 x 24 cm-es sütőformához:
- 1 cs. Tante Fanny friss linzertészta 300 g
- 500 g túró
- 250 g kristálycukor
- 4 tojás
- 4 ek. búzadara
- 1 ek. reszelt citromhéj
- 50 g mazsola durvára vágva
- 100 g sárgabaracklekvár
A tetejére:
- 3 tojás fehérje
- 150 g kristálycukor
- 1 csipet só
- 100 g sárgabaracklekvár
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 180° C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A túrót a kristálycukorral, a tojásokkal, a búzadarával, a reszelt citromhéjjal és a mazsolával kikeverjük és kb. 15 percig pihentetjük.
-
Lépés 3
A tésztát a sütőpapírral együtt a formába kitekerjük és a lelógó tésztaszélekkel megerősítjük a széleket. Egy villával megszurkáljuk a tészta alját és megkenjük a sárgabaracklekvárral.
-
Lépés 4
A túrós masszát kb. 2 cm vastagságban a lekváros tésztára kenjük.
-
Lépés 5
A sütő legalsó sínén kb. 30 perc alatt ropogósra sütjük.
-
Lépés 6
A tetejére a tojásfehérjéket a kristálycukorral és a sóval habosra verjük és egy csillag végű habnyomóba töltjük. A sütemény tetejét megkenjük a sárgabaracklekvárral és kidíszítjük a tojásfehérjével.
-
Lépés 7
10 percre visszatesszük a sütőbe, hogy a hab megszilárduljon.
-
Lépés 8
Kihűlve tálaljuk.
Okos ötlet: A zsemlemorzsa helyett használhatunk apróra morzsolt maradék kekszet, vagy babapiskótát is.