Rakott túrós csusza rétesben sütve, saksukával

- kb. 25 perc
- 190 °C
- 170 °C
- kb. 80 perc
Hozzávalók Hozzávalók 4 személyre:
- 1 cs. Tante Fanny friss teljes kiőrlésű rétestészta 200 g
- 125 g csusza tészta
- 250 g házi túró
- 150 ml tejföl
- só
- vaj
- 2 ek olíva olaj
- 2 fej lila hagyma aprítva
- 2 db kaliforniai paprika sütve, hámozva, darabolva,
- 3 gerezd fokhagyma aprítva
- 1 kg paradicsom hámozva, kis kockára darabolva
- Só, chili
- Friss bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, zsálya aprítva
A saksukához:

Elkészítés
-
Lépés 1
A saksuka (török lecsó) elkészítése: a kaliforniai paprikát süssük meg 220 °C-ra előmelegített sütőben úgy, hogy a héja szinte szenes legyen. Tegyük még melegen zacskóba, zárjuk le, hogy a gőz ne távozzon el. Kb. 10 perc múlva a héját könnyedén le lehet húzni.
-
Lépés 2
A paprikát daraboljuk apróra és az aprított hagymával együtt kezdjük el dinsztelni.
-
Lépés 3
A paradicsomok héját metsszük be, 10 - 15 másodpercre mártsuk a forró vízbe, majd húzzuk le a héját. Daraboljuk kis kockákra és adjuk a paprikás hagymához.
-
Lépés 4
A chilipaprikát is aprítsuk a raguba, majd ízlés szerint sózzuk, reszeljük bele a fokhagymát és kb. 70 - 80 percig főzzük takarék tűzön, amíg a leve elpárolog, a mártás besűrűsödik. A végén adjuk hozzá az aprított zöldfűszereket is.
-
Lépés 5
Amíg a saksuka fő, készítsük el a rakott túrós csuszát is. A csusza tésztát tegyük forrásban lévő, sós vízbe, és főzzük meg.
-
Lépés 6
Mialatt a tészta fő, egy kb. 22 x 13 cm-es formát vékonyan kenjünk ki vajjal, majd béleljük ki réteslappal úgy, hogy a tészta bőven kilógjon belőle.
-
Lépés 7
A kifőtt tésztát szűrjük le, csepegtessük le, majd keverjük össze a tejföllel kikevert túróval, és ízlés szerint sózzuk.
-
Lépés 8
A tésztát tegyük a réteslappal bélelt formába, majd a kilógó réteslappal takarjuk be. A rétestésztát vékonyan kenjük meg a maradék olvasztott vajjal.
-
Lépés 9
180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt süssük készre, amíg a tészta szép aranybarna nem lesz.
-
Lépés 10
Amikor elkészült, pár percet pihentessük, majd fordítsuk ki a formából.
-
Lépés 11
A bacon szeleteket tegyük forró serpenyőbe, és süssük ropogósra. A zsiradékot papírtörlővel itassuk le.
-
Lépés 12
A rakott túrós csuszát tálaljuk a pirított baconnal és saksukával.
A sasuskát elkészíthetjük cukkinivel és padlizsánnal is. Minél több fajta zöldséget teszünk bele, annál finomabb lesz.