Rétes torta
- 45 + 15 perc
- 210 °C
- 190 °C
- kb. 40 perc
Hozzávalók Hozzávalók 1 római tálhoz:
Túrótöltelékhez:
- 500 g túró
- 100 g cukor
- Fél citrom héja reszelve
- 1 cs vaníliás cukor
Máktöltelékhez:
- 200 g mák darálva
- 2-3 db alma reszelve
- 100 g cukor
- Fél citrom héja reszelve
Cseresznye/meggy töltelékhez:
- 1 kg cseresznye vagy meggy magozva
- 100 g cukor
- Késhegynyi fahéj és szegfűszeg őrölve
Tészta kenéséhez:
- 1/2 l tejföl
- 1 dl olaj
- 1 tojás
Elkészítés
-
Lépés 1
Egy római tálat áztassunk vízbe, minimum 3 órára.
-
Lépés 2
A sütőt alsó-/ felső sütéses fokozaton 210°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 3
A töltelékekhez keverjük össze a hozzávalókat.
-
Lépés 4
A beáztatott római tálat kenjük ki vajjal.
-
Lépés 5
A római tál aljába helyezzünk 4 réteslapot úgy, hogy az edény oldalát is befedjük. A meggyes töltelék felét halmozzuk a réteslapokra, majd erre tegyünk 1 félbehajtott réteslapot, tejfölös keverékkel megkenve.
-
Lépés 6
Erre rétegezzük a mákos töltelék felét, majd egy újabb félbehajtott, tejfölös keverékkel megkent réteslapot tegyünk rá.
-
Lépés 7
A túrós töltelék felét rétegezzük, majd újabb félbehajtott réteslap következik.
-
Lépés 8
Az 5., 6., 7. lépéseket ismételjük meg, majd az egészet fedjük be a maradék réteslapokkal. A tetejét alaposan kenjük meg a tejfölös keverék maradékával.
-
Lépés 9
210 °C-ra előmelegített sütőben süssük meg, 45 percig fedővel, majd azt levéve további 10 - 15 percig, hogy a teteje szép aranybarna legyen.
A töltelékbe a cukor mennyiségét ízlés szerint növelhetjük, csökkenthetjük. Teljes kiőrlésű rétestésztával elkészítve is nagyon finom!