Sajttorta vaníliás kiflivel
- 25 - 30 perc
- 180°C
- 160°C
- kb. 30 perc (plusz 4 óra hűlés)
Hozzávalók kb. 26∅ cm formához:
- 1 cs. Tante Fanny friss vaníliás kifli tészta 400 g
- 150 g vaj morzsolva
- 1 csipet só
- 700 g krémsajt
- 1 kezeletlen citrom leve és reszelt héja
- 250 g cukor
- 1 vaníliarúd kikaparva a velő
- 5 lap zselatin
- 300 g magas zsírtartamú tejföl
- kevés porcukor a szóráshoz
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt légkeveréses fokozaton 160°C- ra előmelegítjük és a tésztát a leírásnak megfelelően előkészítjük.
-
Lépés 2
Kb. 100 g- ot vegyünk el a tésztából és ebből 12 db vaníliáskiflit formázunk. Helyezzük a vaníliáskifliket egy sütőpapírral borított sütőlapra. A maradék tésztát nagyobb darabokra tépjük és egy másik sütőlapra helyezzük. A sütő középső sínen 8 – 10 perc alatt aranybarnára sütjük a tésztákat. A vaníliáskifliket még melegen megszórjuk porcukorral. A maradék tésztadarabokat hagyjuk kihűlni.
-
Lépés 3
A tésztadarabokat szétmorzsoljuk. A tésztamorzsát vajjal és sóval jól összekeverjük.
-
Lépés 4
A tortaformát béleljük ki sütőpapírral és a vaníliakiflimasszát az aljára rakjuk. Jól nyomjuk össze, hogy összeálljon.
-
Lépés 5
A friss sajtot, citrom levét és héját, cukrot és a vaníliavelőt jól összedolgozzuk. A tejfölt egy edényben megmelegítjük, és a zselatint hozzáadjuk. Addig keverjük, míg a zselatin felolvad.
-
Lépés 6
A tejfölhöz adjuk a krémsajtot, jól átdolgozzuk és a masszát az alapra rakjuk.
-
Lépés 7
A sajttortát 4 órára a hűtőszekrénybe tesszük és pihentetjük. Végül eltávolítjuk a tortaformát és a 12 db vaníliáskiflivel díszítjük.
Az alaphoz használhatunk maradék kekszeket vagy régebbi vaníliáskiflit is.