Sonkás gombás torta
- 35 – 40 perc
- 200 °C
- 180 °C
- kb. 20 perc
Hozzávalók Hozzávalók 30 cm-es tortaformához:
- 2 cs. Tante Fanny friss vajas leveles tészta 270 g
- Alternatíva: Tante Fanny friss leveles tészta kettős csomagolás 540 g
- 500 g friss gomba negyedekre aprítva
- 1 köteg újhagyma felaprítva
- 1 ek napraforgó olaj
- 250 g szendvicssonka csíkokra vágva
- 7 db koktélparadicsom felaprítva
- frissen reszelt szerecsendió őrölve
- Só, bors ízlés szerint
- ½ tk kömény
- 1 tk majoranna
- 2 tojás sárgája
- 70 g krémtejszín
- 60 g ementáli vagy gouda sajt reszelve
- Petrezselyem a tálaláshoz
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 200° C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
Az étolajat forrósítsuk fel és az apróra vágott újhagymát a gombával együtt süssük át. Adjuk hozzá a sonkát és paradicsomot, és rövid ideig pároljuk. Sóval, borssal, szerecsendióval, köménnyel és majorannával fűszerezze.
-
Lépés 3
Helyezzük a sütőpapírral együtt kitekerttésztát kb. 30 cm átmérőjű formába, a szélekből formázzunk kb. 2 cm magas keretet. A kész masszát helyezzük a tésztára.
-
Lépés 4
A tojássárgáját a tejszínnel, reszelt sajttal keverjük össze, sóval, borssal fűszerezzük, és öntsük a masszára. A tetejére csíkokra vágott tésztából készítsünk rácsot, felvert tojással kenjük meg.
-
Lépés 5
Előmelegített sütőben az alsó sínen kb. 40 perc alatt süssük ropogósra!
Sonka helyett pirított bacon szalonnával is elkészíthetjük, akkor egy kicsit füstösebb, intenzívebb ízt kapunk!