Spenótos fészkek fürjtojással
Ez a recept tökéletesen illik a húsvéti asztalra. A spenótos fészkek fürjtojással nem csak mutatósak, de nagyon jóízűek is. Ha nincs otthon friss fürjtojás, a receptet elkészítheted keményre főtt tojással is.
- kb. 20 perc
- 200°C
- 180°C
- kb. 20 perc
Hozzávalók:
- 1 cs. Tante Fanny friss leveles tészta 270 g
- 2 ek. olaj
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 200 g friss spenótlevél
- 4 retek vékonyra szeletelve
- 6 fürjtojás
- 1 tojás a kenéshez
- őrölt só és bors
- kevés ecet
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 200° C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A fokhagymát megdinszteljük egy kevés olajon, hozzáadjuk a spenótot és rövid ideig sütjük. Fűszerezzük sóval, borssal, majd hagyjuk kihűlni.
-
Lépés 3
A tésztát tekerjük ki sütőpapírral együtt és 6 téglalapra vágjuk. Két ellentétes tésztasarkot a szélétől körülbelül 5 mm-re, a sarkokkal párhuzamosan bevágunk. A tészta kivágott sarkait megkenjük egy kis tojással, majd a tészta másik felére hajtjuk, és enyhén összenyomjuk.
-
Lépés 4
Helyezzük a spenótot a négyzetek közepére. A tészta széleit szintén tojással megkenjük.
-
Lépés 5
A spenótos fészkeket a sütő középső sínén kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütés befejezése előtt körülbelül 5 perccel mindegyik tészta közepére egy fürjtojást ütünk, és úgy sütjük tovább.
Fürjtojás helyett: 3 keményre főtt tojást felkockázunk és a spenótos keverékhez adjuk és jól összekeverjük.