Svéd Köttbullar Pot Pie‘s
A svéd Köttbullar Pot Pie‘s, azaz a húsgolyós pite ötvözi az igazi svéd klasszikus húsgolyókat és a krumpli köretet egy finom ropogós leveles tésztában. Mennyei megoldás.
- 25-30 perc
- 200°C
- 180°C
- kb. 45 perc
Hozzávalók 8 pitéhez:
- 1 cs. Tante Fanny friss vajas leveles tészta 270 g
- 250 g vegyes darált hús
- 30 g zsemlemorzsa
- 80 ml főzőtejszín
- 1 ek. mustár
- 2 tojás (M)
- 1 barnamártás alap
- 2 tk. juharszirup vagy cukor
- 1/2 csokor petrezselyem apróra vágva
- 300 g burgonya hámozva, kockákra vágva
- kevés olaj a sütéshez
- őrölt só és bors
Elkészítés
-
Lépés 1
A darált húst a zsemlemorzsával, 30 ml főzőtejszínnel, a mustárral és egy tojással összekeverjük, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk kb. 10 percig állni, majd formáljunk belőle 24 db labdát.
-
Lépés 2
A húsgolyókat olajon aranybarnára sütjük, majd felöntjük 200 ml vízzel. Ehhez hozzáadjuk a barnamártás alapot és 50 ml főzőtejszínt és lassú tűzön további 10 percig főzzük. Ízlés szerint juharsziruppal, sóval és borssal ízesítjük. Hozzáadjuk a petrezselymet.
-
Lépés 3
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 200°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 4
8 muffinformában egyenletesen eloszlatjuk a kockára vágott burgonyát, majd ráöntjük a húsgolyókat és a szószt.
-
Lépés 5
A tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük és 8 kört (ø 10 cm) vágunk belőle. A tésztaköröket a muffinformákra helyezzük, villával többször megszurkáljuk. Kreativitásunktól függően a maradék tésztával díszítjük a maradék tésztával, majd felvert tojással megkenjük.
-
Lépés 6
A pitéket a középső sínen kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Forrón tálaljuk.
Áfonyalekvárral tálaljuk.