Szilvás-gesztenyés csigák
A könnyű, levegős kelt tésztából készült, lédús szilvával és édes gesztenyével töltött, ízletes foszlós csigánk tökéletes csemege az őszi délutánokra vagy különleges alkalmakra. Ebben a receptben lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készítheted el ezt az ellenállhatatlan finomságot.
- kb. 25 perc
- 200°C
- 180°C
- kb. 20 perc
Hozzávalók 1 darabhoz:
- 1 cs. Tante Fanny friss kelt tészta vajjal 500 g
- 125 g túró
- 100 g darált mandula
- 60 g cukor
- 1/2 cs. vanília pudingpor
- 1/2 tk. fahéj
- 1 tojás szétválasztva
- 180 g szilva kimagozva és apróra vágva
- 80 g főtt gesztenye elmorzsolva
- 3 ek. mandulapehely a szóráshoz
- tetszés szerint porcukor a szóráshoz
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 200°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A töltelékhez összekeverjük a túrót, a darált mandulát, a cukrot, a pudingport, a fahéjat és a tojássárgáját.
-
Lépés 3
A tésztát a sütőpapírral együtt tekerjük ki, majd a tölteléket eloszlatjuk rajta úgy, hogy a tésztánk felső szélétől kb. 2 cm-t szabadon hagyunk. A töltelékre rászórjuk a szilvát és a gesztenyét.
-
Lépés 4
A tésztát az alsó szélétől kezdve feltekerjük, majd 2-3 cm-enként bevágjuk, ügyelve arra, hogy nehogy teljesen átvágjuk a tekercsünket. A sütőpapírral együtt a tepsire helyezzük.
-
Lépés 5
Minden második tésztatekercset oldalra kihajtunk. A csigák tetejét megkenjük tojásfehérjével, majd megszórjuk a mandulapehellyel.
-
Lépés 6
A sütő alulról második rácsán kb. 25 percig sütjük.
-
Lépés 7
A foszlós csigákat hagyjuk kihűlni. Még langyosan vagy már kihűlve, porcukorral megszórva tálaljuk.
Szezonon kívül felengedett fagyasztott gyümölcsöt vagy üvegben eltett, lecsöpögtetett szilvát is használhatunk.