Szilvás torta karamellizált dióval
- kb. 35 - 40 perc
- 180 °C
- 160 °C
- kb. 25 perc
Hozzávalók Hozzávalók 1 négyszögletű tortaformához:
- 1 cs. Tante Fanny friss linzertészta 300 g
- kb. 12 db nagy szilva kimagozva, negyedelve
- 250 g krémtejszín
- 4 tojás
- 100 g cukor
- 50 g dió finomra vágva
- Néhány dió hámozva, felezve
- 2 ek kristálycukor
- 2 ek kukoricakeményítő
- Kevés fahéj őrölve
- vaj a kenéshez
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/ felső sütéses fokozaton 180°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A krémtejszínt és a tojásokat keverjük simára, az aprított diót, 100 g cukrot, kukoricakeményítőt és fahéjat jól keverjük hozzá.
-
Lépés 3
A tortaformát olvasztott vajjal kenjük meg, a tésztát tekerjük ki, a forma nagyságának megfelelően vágjuk méretre, és helyezzük a formába.
-
Lépés 4
A szilvaszemeket szorosan egymás mellé helyezve rakjuk a tésztára, majd öntsük rá a masszát.
-
Lépés 5
A süteményt előmelegített sütőben kb. 35 - 40 perc alatt süssük aranybarnára.
-
Lépés 6
A kristálycukrot serpenyőben hevítsük fel, amíg folyékony nem lesz (karamellizálja), adjuk hozzá a felezett diót, kevergessük, majd helyezzük a tortára.
Ezt a nyárias receptet ízlés szerint más, idény szerinti gyümölccsel (sárgabarack, cseresznye…) is elkészíthetjük.